Over de Durchduujerkes… Wie zijn de Durchduujerkes nu precies en waar komt de naam vandaan?

Dit is het verhaal achter het ontstaan van deze schitterende jeugdcarnavalsvereniging…

Na bijna 10 jaar geen carnaval meer in Reijmerstok nam Jan Verheijden, die in 1994 café A gen Ing had overgenomen, het initiatief om in samenwerking met de Gaarekiekerkes uit Gulpen en de Reijmerstokse jeugdvereniging de Düvelkes een carnavalsrevue in januari 1995 in de zaal van A gen Gen te organiseren.

logo JCV de DURCHDUUJERKES

logo JCV de DURCHDUUJERKES

Dit was een groot succes. Zo zelfs dat er op carnavalsdinsdag 1995 nog over nagepraat werd in café A gen Ing. Enkele bestuursleden van de Düvelkes benaderde daar een vijftal aanwezigen en een voorlopig bestuur bestaande uit: Trouwtje en Jos Hendriks, Ed Kleijnen, Wiel Duysengs en John Sluijsmans was snel gevormd. Een tweetal maanden later was Guido Frijns bereid om de groep te komen versterken en was het bestuur van een nieuwe jeugdcarnavalsvereniging een feit.

Al snel bleek er voldoende animo onder de kinderen van groep 7 en 8 voor een jeugdraad en kon de loting voor het eerste prinsenpaar plaatsvinden. Uit de ideeën bus werd de naam voor de nieuwe vereniging die Paul Mannes had ingezonden gekozen.

Welke dit geworden is weet de lezer uiteraard al, maar waar staat deze naam nu eigenlijk voor?

De naam de Durchduujerkes staat mede symbool voor de eerdere pogingen die er waren geweest om de jeugdcarnaval weer op te starten in Reijmerstok.

Dankzij de steun van de Düvelkes en de sponsoring van Frans Daamen kon het prinsenpaar en de jeugdraad aangekleed worden en was er de eerste zitting met prinsenproclamatie in januari 1996 in de zaal van Beer-Eathoes A gen Ing en trok dat jaar weer sinds vele jaren een carnavalsoptocht door de Reijmerstokse straten.

Harrie Coumans had een idee voor een dialectmis dat door pastoor van Wersch omarmd werd en Jos Hendriks zorgde voor de tekst. De uitvoering in de kerk lag bij de kinderen van de jeugdraad en natuurlijk het eerste prinsenpaar: Prins Mike I en Prinses Simone I. Ed Kleinen complementeerde het geheel met een eigen carnavalsschlager met de toepasselijke titel “Kom ver blieve op Remmerstok” die gezongen werd door Marlies Kleijnen en Paul Mannes.

Tot zover een stukje geschiedenis van JeugdCarnavalsVereniging De Durchduujerkes, een prachtig initiatief. Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken uit ons pittoreske Reijmerstok.